De nieuwe manier van afval scheiden

Gemeente Haarlemmermeer gaat in fasen over op een nieuwe manier van afval scheiden. Er komen twee nieuwe rolemmers. Eén voor uw Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD) en één voor uw Restafval:

  • Rolemmer voor PBD van 140 liter. Deze wordt om de week geleegd.

  • Rolemmer voor Restafval van 80 liter. Deze wordt elke 4 weken geleegd.

 

Per jaar betaalt u €282 aan afvalstoffenheffing. De rolemmers en de inzameling van GFT en Etensresten blijven hetzelfde.

 

Kiest u liever voor een maatje groter? 

Kies dan gratis voor een rolemmer voor PBD van 240 liter. Of voor een rolemmer voor Restafval van 140 liter. Voor een grotere rolemmer voor Restafval betaalt u €382 per jaar aan afvalstoffenheffing.

 

Weten welke rolemmer geschikt is voor uw huishouden? Juliëtte helpt u  in de video. In de meeste gevallen komt u met deze hulp tot een juiste keuze. Wilt u het nog eens op uw gemak lezen? Kijk dan bij formaten rolemmers.  

 

Formaten rolemmers

Het is belangrijk dat u een goede keuze maakt voor het formaat rolemmer. Heeft u 1 keer per week een 60 liter zak met PBD? Dan is de 140 liter voldoende voor u. Heeft u meer PBD? Kies dan voor de 240 liter. Houd er rekening mee dat de ondergrondse containers voor PBD in uw wijk verdwijnen!  Als u GFT en Etensresten, PBD, Papier en Glas goed scheidt, houdt u nog maar weinig Restafval over. Daarom krijgt u een rolemmer voor Restafval van 80 liter. Deze is geschikt voor een huishouden van 4 personen. Heeft u een groter gezin, huisdieren of wilt u meer ruimte voor Restafval? Kies dan voor een rolemmer van 140 liter. 

 

In de afbeeldingen ziet u de afmetingen van alle rolemmers. Handig voor een beeldvorming vooraf.   

 
IMG_6478.jpg

Het kan zijn dat u niet genoeg heeft aan de  rolemmers voor Restafval. In de volgende situaties kunt u maatwerk aanvragen.

 

Kinderen in de luiers

Heeft u een kind van 0 t/m 3 jaar, dat ingeschreven staat op uw adres? Dan kunt u kiezen voor een grote rolemmer voor Restafval (240 liter). U betaalt dan € 382 aan afvalstoffenheffing per jaar. Het kan zijn dat in uw buurt ondergrondse containers voor Restafval worden geplaatst. Dan kunt u uw rolemmer inwisselen voor een toegangspas. U krijgt hierover een brief van Meerlanden.

Gezinslid met een medische indicatie

Heeft u in uw huishouden een gezinslid met een medische indicatie (stoma, nierdialyse en incontinentie)? Na uw aanvraag neemt een grondstoffen-coach contact met u op. In dit geval betaalt u € 282 aan afvalstoffenheffing per jaar. Het kan zijn dat in uw buurt ondergrondse containers voor restafval worden geplaatst. Dan kunt u uw rolemmer inwisselen voor een toegangspas. U krijgt hierover een brief van Meerlanden.

 

Huishoudens van 5 personen of meer

Staan er 5 of meer personen ingeschreven op uw adres? Dan kunt u kiezen voor een grote rolemmer voor Restafval van 240 liter. U betaalt dan € 382 aan afvalstoffenheffing per jaar. Het kan zijn dat in uw buurt ondergrondse containers voor Restafval worden geplaatst. Dan kunt u  uw rolemmer inwisselen voor een toegangspas. U krijgt hierover een brief van Meerlanden. 

 

Buitenruimte kleiner dan 12m2

Kunt u een extra rolemmer niet kwijt, omdat uw buitenruimte kleiner is dan 12m2? U mag dan de rolemmer voor PBD weigeren en de ondergrondse PBD-containers in de buurt gebruiken. Dan betaalt u € 282 aan afvalstoffenheffing per jaar. 

Klik op de onderstaande knop om maatwerk aan te vragen. U komt dan in hetzelfde formulier als waarin u grotere rolemmers aanvraagt.

 

Hoe gaat dat straks in uw wijk?

Stap 1

Zodra uw wijk aan de beurt is, ontvangt u een brief. Hierin leest u meer informatie over:

  • de nieuwe manier van afval scheiden;

  • de keuzes die u heeft in de formaten rolemmers. En hoe u deze keuze kunt doorgeven;

  • de mogelijkheden voor maatwerk.

Stap 2

Ongeveer 4 weken later krijgt u opnieuw een brief. Hierin leest u meer informatie over:

  • hoe de oude rolemmers worden ingenomen;

  • wanneer u uw nieuwe rolemmers krijgt;

  • wanneer Meerlanden uw nieuwe rolemmers leegt.

Bij deze brief krijgt u de afvalscheidingswijzer. Deze helpt u bij het scheiden van uw afval.

Stap 3

Ongeveer 2 weken later krijgt u uw nieuwe rolemmers. Er zitten al stickers op deze rolemmers. Zo weet u welk afval in de rolemmer mag. Wilt u ook een sticker voor uw rolemmer voor GFT en Etensresten? Dan kunt u deze aanvragen bij de grondstofcoaches.

Stap 4

Ongeveer een week later zet u uw oude rolemmer voor Restafval aan de weg. Deze rolemmer wordt geleegd en meegenomen door Meerlanden.

Stap 5

Start van de nieuwe manier van afval scheiden. U vindt de meeste actuele informatie over afval scheiden en de afvalinzameling op de website van Meerlanden. Of download de Meerlandenapp in de App- of Playstore.

 

Hulp nodig bij afval scheiden?

Onze grondstofcoach Erwin helpt u graag! Hij denkt met u mee over oplossingen hoe afval scheiden in uw thuissituatie het beste past. En  geeft u tips om het scheiden van uw afval makkelijker te maken.    

 

Interesse? Neem dan contact op met Erwin via de onderstaande knop. Of maak telefonisch een afspraak door te bellen naar Meerlanden Publieksinformatie 0297 - 381 717

grondstofcoaches   (48).jpg